úterý 17. července 2012

China 2012 - 1. část - "Ni Hao"

Postřehy z další cesty za dobrodružstvím, tentokrát do Země středu - do Číny. Plán nemáme, uvidíme, kam nás čínské vlaky zavezou. 

Zdravim z Datongu, kam jsme se dneska presunuli z Pekingu. Je to tu... velmi zajimave. Cesta probehla bez problemu, nocleh v Kyjeve take a hned na letisti jsme se potkaly se dvema dalsimi ceskami, se kterymi jsme se daly do reci a ted spolu cestujeme, je to vetsi legrace - hlavne pro mistni. Jsme tu pro ne obrovskou atrakci, porad si nas a s nami na ulicich foti, rikaji nam, jak jsme krasne, zdravi nas a bez ostychu se zastavuji a ziraji - doslova :]

1. - 2. DEN 15.-16.7. - Peking

Do Pekingu jsme priletely pred patou rano a diky sestihodinovemu casovemu posunu jsme prisly o noc, takze jsme toho mely tak akorat. Ja s Mikee jsem navic stravila predchozi noc v Kyjeve v hostelu na pokoji se ctyrma klukama, z nichz jeden celou noc chrapal jak drevorubec, navic jsem spaly nahore na palandach bez zabradli, takze kombinace chrapani a strachu z padu nam moc spanku take nedoprala. Cesta z letiste bez problemu, mistni sice skoro vubec neumi anglicky, ale jsou moc ochotni, takze se vzdycky nejak domluvime. Ubytovaly jsme se v Youth hostelu naproti nadrazi - mely jsme dokonce i pokoje s okny, coz tam mela asi jen polovina... sly na chvili spat a pak se vydaly objevovat mesto. Kde jinde zacit nez na namesti Nebeskeho klidu, kde odpociva sam velky bratr M.o...Namesti je obrovske, mauzoleum hranate a peclive strezene, prilehla historicka ctvrt nakasirovana, ulicky hned vedle proste a plne skutecneho zivota mistnich. Na namesti se s nami porad nekdo fotil, idealne tak, aby se za nami ve vsi krase tycil obraz velkeho Bratra, ktery visi na hradbach dalsi historicke casti - Zakazaneho mesta.


Peking - kulinářská ulička


Druhy den se Peking zahalil do ukazkoveho smogu, ze by se dal krajet, a my jsme jely na temer povinnou navstevu Velke cinske zdi a stalo to za to. Chtely jsme sice jet na mene turistickou cast, ovsem nebylo nam to umozneno a byly jsme vmanipulovany do jineho autobusu a odvezeny jinam :] spolecne s neskutecnym mnozstvim cinanu jsme pak lezli po zdi a byla to zabava, opet budeme zdobit mnoho cinskych fotoalb...Vecer byla prochazka kulinarskou ctvrti, kde bylo vse mozne - hadi, skorpioni, pavouci, brouci, kobylky, zelvy...ale tyhle pokusy uz mame za sebou z minule asijske vypravy, takze jsme si daly nudle, pohadaly se s prodavaci, kteri se nas snazili natahnout - vyhraly jsme :] - a sly kupovat listky na vlak, coz znamenalo hodinu ve fronte na preplnenem nadrazi.


Velká čínská zeď - Badaling

3. DEN 17.7. - Peking - Datong


Rano vstavani v pet rano - jojo, je to dovolena plna pohody a relaxu :] - a cesta do Datongu na zapad od Pekingu. Porad nas tu nekdo organizuje a rika nam, co a jak mame delat. Cestovani metrem, razeni se na prechodu, kupovani jizdenek na vlak...Vsechno musi mit svuj rad, co je jinak, je nepripustne a je rychle napravovano. Dnesni cesta vlakem byla proto skutecnym zazitkem. Jen pro vstup do vlaku jsem se museli 4x prokazat jizdenkou a projit kontrolou a rentgenem zavazadel jako na letisti. Pri usazovani jsem pak byli neustale napominany a usmernovany, co smime a nesmime delat. Zni to absurdne, ale bylo to skutecne tak. Batohy musely byt polozeny na policich nad nasimi hlavami podle nam neznameho radu. Musely lezet vyrovnane podel steny, pokud byl nejaky nakrivo, uniformovany chlapik ho bleskurychle narovnal. Pod nohy si dal ubrousek, aby botou neuspinil sedadlo, na nej si stoupnul za zada sediciho cestujiciho a rovnal. Nepripustne byly take precuhujici popruhy od batohu, ktere visely dolu. Okamzite byly zastrceny tak, aby nenarusovaly vysledny dojem. U kazdeho sedadla byly hacky, ovsem byly urcene pouze na veseni obleceni.  Kdyz jsme si na ne povesily igelitku s jidlem na cestu, byly jsme ve vterine upozorneny, ze to by tedy neslo. Problemem byl i trochu pomackany podhlavnik, ktery byl pod nasi hlavou okamzite narovnan. Zametani a vytirani celeho vagonu v pravidelnych intervalech snad nestoji ani za zminku. Pomyslnou tresnickou se stalo rovnani zaclonek, ktere musely byt presne poskladany a zastreceny pod zaves, vsechny na pravou stranu. Vse se opakovalo celou cestu mnohokrat, o zabavu jsem proto mely postarano celych sedum hodin, kterych jsme tech 250km z Pekingu do Datongu jely :] Krajina se nam menila pred ocima, presunuly jsme se na zapad smerem k Mongolsku a pousti Gobi, takze je to tu hodne vyprahle. Datong je ukazkovej panelakov :] Hned na nadrazi nas odchytil nahanec a zajistil nam hotel, ale cena je dobra a hotel luxusni.


Peking - náměstí Nebeského klidu + Zakázané město


Jinak se tu mame dobre. Pripadame si jako celebrity, na ulicich nas zdravi kazdy druhy, foti se s nami, dokonce i manazeri z fastfoodu byli pocteni nasi navstevou natolik, ze museli mit nasi spolecnou fotku, tak jsme zvedave, na ktere zdi u nich budeme viset :]  S jidlem uz je to o neco lepsi, ale zacatky byly zase zajimave, jidlo bud hodne pali, nebo nema chut, nebo s sebou prinasi nezadouci pruvodni jevy, zajezd byl proto docasne pojmenovan jako "Cina drsna & kulinarska" :]. Teplo je tu tak akorat, da se to prijemne snaset, lide jsou moc ochotni a vzdycky nam nekdo pomuze a poradi.

Mejte se krasne,
Ji. & Mk.



Fotky jsou ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat