pátek 17. září 2010

17.9.2010 - vino - Vipava, rafty na Soče

Dobro jutro iz šole!

Zdravim vas z hodiny slovinstiny, ktera dneska probiha v pocitacove ucebne, coz znamena ztratu pozornosti a vyuziti casu k jinym rozlicnym cinnostem, jako je treba hledani mhd v Benatkach apod. O vikendu se tam totiz se ctyrmi dalsimi kamarady chystame na bienale architektury, ktere tam prave probiha a je to skvela prilezitost pro navstevu. Je to odsud dve a pul hodiny vlakem, takze je potreba toho vyuzit, nez odjedu do Lublane. Jedeme v sobotu brzy rano, pujdeme na bienale, prespime tam, v nedeli projdeme mesto a vecer zpet, uz se moc tesim, jede tam nejlepsi vyber ze skupiny, takze to bude urcite zase legrace.





Predevcirem jsme absolvovali vylet za vinem do Vipavskeho udoli a jeho okoli. Bylo to, jak uz to tu byva, zase moc povedene. Zacali jsme sberem hroznu na univerzitnich vinicich, naplneni triceti beden nam trvalo asi dve hodiny a moc jsme se nepredreli, ochutnavani, foceni, vymysleni nesmyslu nam zabralo dost casu :) Bylo krasne, takze prace na vinicich pusobila skoro idylicky.


Po skonceni prace jsme pokracovali na fakultu vinarstvi, ktera je soucati nasi univerzity. Jelikoz jsme byli na vylete cely den a zameskali skolu, meli jsme kratkou hodinu slovinstiny i behem vyletu, coz znamenalo, ze jsme se koukli na film o slovinsku, precetli par slovinskych vet, od Veroniky jsem dostali jako desert skvele vlastnorucne delane tiramisu a pokracovali v programu. Na rade byla ochutnavka vin v k tomu urcene ucebne na univerzite. Zacali jsme lehkym bily, pokracovali starsim a silnejsim a zakoncili jsme cervenym...Jelikoz byly ctyri odpoledne, byli jsme docela radi, ze vin nebylo vic...


ochutnávání vína


Prochazka po vesnicce, zmrzlina a pokracovani dal do male vesnicky jmenem Goče. Tam byl statek ve starem stylu, kde jsme povecereli domaci chleba, syr a vino z vlastniho vinohradu (produkce 8ooo lahvi za rok). Za zvuku zvonu z nedalekeho kostela jsme posedeli na terase, pri posledni sklence vina se kochali zapadem slunce, podivali se do sklipku, ochutnali konak (85%) a pomalu se vydali na cestu domu.



rafty - kdybyste mě nepoznali, jsem vepředu napravo, takže vždy první ve vlně (:


Druhy den byly po skonceni skoly na programu rafty a pocasi jako kdyby to vedelo...Po serii krasnych dnu prisel jeden pro rafty jako stvoreny. Dest, teplota kolem patnacti stupnu, nizka oblacnost, v horach mlha. Nezalekli jsme se ale, na parkovisti jsme se nasoukali do neoprenu a hura do lodi! Prvni cast byla klidnejsi, takze jsem si mohli zaplavat v řece, coz byla pri teplote vody kolem deseti stupnu skvely napad, ale neopren plnil svoji funkci dobre. Stihli jsme se akorat sklouznout po obracenem raftu oprenem o kamen a zacala divocejsi pasaz plna kamenu a pereji. Kameny jsem pocitila obzvlast intenzivne, kdyz jsme narazili na jeden schovany pod vodou, a ja se spanelem Arnauem jsme pekne po zadech sleteli na dalsi ve vode, modriny mam jeste ted, ale byla to legrace, druha lod nas pak o kousek dal vytahla :) Po dvou hodinach jsem toho meli tak akorat dost, rozloucili se s v mlze zahalenou rekou, vytahli lode, v desti se na parkovisti prevlikli z neoprenu a unaveni a plni dalsich skvelych zazitku jsem se vydali na cestu domu.

Ji.

P.S.: Publikovano o neco pozdeji, nestihám (:

Žádné komentáře:

Okomentovat