úterý 27. července 2010

26.-27.7. - Hanoi

Den ve znameni pruzkumu Hanoje. Nase prvni kroky vedly na nadrazi, abychom si zajistily listky do Halong Bay, ovsem bez uspechu. Pokracovaly jsme k mauzoleu s lehkou obavou, co tam na nas ceka...Zbytecne, mauzoleum bylo pro dnesek zavrene, navsteva tedy prelozena na dalsi den. Prohledly jsme si alespon okoli, Ho Ci Minovo muzeum, coz je kolosalni stavba, jednonohou pagodu, ktera je uplne nudna, mezinarodni ambasady a vojenske muzeum, obklopene vojaky. Bylo priserny vedro, takze plouzeni k jezeru a zpet. Cestou jsme premyslely, kde byl ten clovek, ktery popsal Hanoj jako krasne mesto. Vsude motorky, chodniky nepruchodne, smrad atp.


Aspon ze si tu pripadame jako milionarky...


Vecer jsme se staly svedky zajimave veci, ktera nam porad vrta hlavou Po celem meste palilyilide kopie americkych dolaru a nejakych cinskych penez. Na nasi otazku, proc to delaji, pak nereagovali a tvarili se, ze nam nerozumi. Jedina sdilna slecna nam pak rekla, ze jim to chodi kazdy mesic ve statnich novinach, a oni to musi spalit. Proc to dela, nevedela, ale pry asi pro stesti, cemuz tedy moc neverime... V Hanoji vladne podivna atmosfera, nikdo se tu s nami nebavi, kazdy se nas zepta na naucene otazky ze skoly, predvede nauceny jakoze spokojeny usmev a dal si nas nevsima. Asi strach? Nevime... Kazdopadne jsme se rozhodly zkratit nas pobyt tady, vynechat navstevu zatoky Halong Bay, ktera by stejne byla preturistovana, a o den drive odjet do budhistickeho Laosu.



Soudruh se soudruzkou


Druhy den byl podobny jako predchozi, navsteva mauzolea nam opet nevysla, ale myslim, ze jsme o moc neprisly, mozna tak o dalsi nocni muru. Celkem nam, stacil pohled na jakesi alegoricke pruvody vedouci do vojenskeho muzea. Nevime, co tam je za akci, ale mozna to nejak souvisi s dnesnim vyrocim veteranu.

Za chvili pro nas prijede autobus a nas ceka dalsich dvacet hodin na mini luzkach, jina moznost bohuzel neni, jedine letadlo, ktere je drahe. Obrnujeme se trpelivosti, nakupujeme zasoby a tesime se, az opustime tuhle komunismem prosaklou zemi.



Fronta do mauzolea

Mejte se fajn a napiste, jak se mate!

Ji. & Mk.





6 komentářů:

  1. To pálení peněz je pěkně podezřelé :)
    Stastnou cestu do Laosu. Mám někde překrásnou Laoskou známku z dětství, pravou komunistickou :)

    OdpovědětVymazat
  2. tak to ti muzu poslat dalsi, jeste porad komunistickou :)

    ten, co kresli propagandisticke plakaty si musi asi slusne vydelat :))

    OdpovědětVymazat
  3. zkuste poslat pohled na Apt3, 2 Bridge Street, Cork, Ireland ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Záhada s oslavami odhalena - jednalo se o 1000 let výročí založení města Hanoj.

    OdpovědětVymazat